Att hålla kylan utanför. Fönster med utåtgående bågar som kompletteras med löstagbara innanfönster under vinterhalvåret blev vanligt under 1800-talet och framåt. Att sätta in innanfönstren var något som hörde höstsysslorna till, så när skörden och andra göromål utomhus inför vintern var färdiga var det dags. Man tätade mellan karm och innerbåge med ull- eller linsnöre och lade vadd eller fönsterlav mellan bågarna för att ta hand om eventuell kondens. Springan mellan innanfönsterbåge och karm täcktes med klisterremsor i papper för att minska drag. Med innanfönstren på plats blev det varmt, ombonat och tyst i rummet.
Tips till dig med innanfönster. För att undvika kondens är det innerbågarna du ska täta. Ytterbågen bör inte vara helt tät. Riktigt gamla fönster var inte målade på kanterna av den anledningen. Man ville ha lite luftgenomströmning runt ytterbågen för att slippa kondens.
Vi väljer ull. Tätningslister i ull är perfekta när du ska täta gamla innanfönster eller dörrar. Ull är till skillnad från andra textilfibrer ett elastiskt material som expanderar i stora springor och krymper ihop där det är ont om plats. Det är ett idealiskt material eftersom den tätar mot drag och damm, men ändå låter huset andas. Tätningslisten nubbas alternativt häftas fast med häftpistol.
Vi har tätningslist i två tjocklekar, på metervara och i hela nystan. Utöver detta har vi fönsterremsor, nubb, fönstervadd och många olika innanfönsterbeslag i sortimentet.