Måla med Gysinge linoljefärg

Ur Gysinges målarbeskrivning. Den här beskrivningen gäller målning med Gysinges traditionella linoljefärg. Tillvägagångsättet skiljer sig något från den matta linoljefärgen.

Målning i fem steg
1. Rör om färgen i burken noga.
2. Måla en första strykning tunt. Tunnare än du tror. Låt torka.
3. Svep över ytan med ett fint sandpapper i träets riktning. Fibrerna i träet reser sig nämligen vid första strykningen och den målade ytan kan bli taggig och vass. (Detta gör man främst vid inomhusmålning)
4. Måla en andra strykning tunt. Låt torka.
5. Måla en tredje strykning tunt, låt torka och njut av det färdiga resultatet.

Förberedelser
Innan målning på omålad yta - Dessa moment gäller främst vid inomhusmåleri.
• Slipa ytan med fint sandpapper vid behov.
• Borsta rent från damm och smuts. 
• Schellackera om det finns kvistar i träet och låt torka.

Innan ommålning på redan målad yta
• Tvätta med målartvätt, var noga med att skölja bort målartvätten och låt torka.
• Skrapa bort all löst sittande färg.
• Slipa och spackla eventuella ojämnheter med linoljespackel. Använd linoljekitt utomhus.
• Borsta rent från damm. Torka av ytan med en fuktig trasa.

Grundolja
Ska du måla gammalt, torrt trä eller trärena väderutsatta ytor bör du grundolja dem innan målning, för bättre hållbarhet. Här är tre olika metoder du kan använda:
1. Halvolja ytan med lika delar balsamterpentin och kokt linolja. Applicera blandningen med pensel. Torka av överskott efter cirka en timme. Avvakta i minst tre dygn innan du målar ytan med linoljefärg.
2. Grundolja genom att blanda hälften kokt linolja och hälften linoljefärg i första strykningen. När du kombinerar grundoljningen med första strykningen färg sparar du ett moment jämfört med övriga grundoljningsmetoder. Låt torka ordentligt innan nästa strykning.
3. Grundolja med kokt linolja som värmts till cirka 80°C i en termostatstyrd oljevärmare. Applicera den varma oljan med pensel. Torka av överskott efter cirka en timme. Avvakta i minst tre dygn innan du målar ytan med linoljefärg.

Avsedd för: Måleri utomhus på hyvlat trä och järn. Inomhus på hyvlat trä, järn och puts. Du kan måla med linoljefärg på obehandlade, renskrapade och på redan målade ytor om färgen sitter ordentligt. Är det en akrylatfärg eller liknande som ska målas över lägger sig linoljefärgen ovanpå befintligt färgskikt. Den tränger då inte in i och skyddar underlaget. För att förekomma eventuella rötskador rekommenderar vi därför inte att måla ovanpå den typen av färg utan att skrapa bort den först.

Åtgång: En liter färg räcker till cirka 12 till 15 kvm per strykning.

Torktid: Inomhus brukar färgen torka på cirka ett dygn och vara övermålningsbar efter två till tre dygn. Utomhus och vid kyla tar det lite längre tid. Den är torr när man vrida tummen mot ytan och färgen inte lossnar från underlaget. En färg som inte torkar inom rimlig tid är oftast för tjockt målad.

Förtunning: Gysinges linoljefärg innehåller inga lösningsmedel. För att öka inträngningsförmågan och för att få en färg som är mer lättstruken kan du förtunna färgen med cirka 10% balsamterpentin i första strykningen och 5% i andra strykningen. Sista strykningen målas med oförtunnad färg.

Glans: När linoljefärgen är nymålad är den förhållandevis blank men efter några veckor blir den halvmatt. Blanda i lite balsamterpentin i sista strykningen om du vill ha en mattare finish. En trären yta kan suga ojämnt och då kan resultatet se flammigt ut. En extra strykning färg brukar räcka som åtgärd. Vill du i stället åstadkomma en blankare yta kan du blanda i cirka 5% kokt linolja, alternativt fernissa i sista strykningen.

Målarredskap: När du målar med linoljefärg är det bra att använda både en rund anstrykare och en flat pensel. Arbeta in färgen med en rund pensel med tät borst och släta ut färgen med en flat lackpensel eller moddlare.

Penseltvätt: Stryk ur penseln och tvätta den ordentligt med linoljesåpa och vatten. Om färgen börjat torka in i penseln kan du låta den stå i såpa och vatten ett tag. Skölj noga. För att slippa tvätta ur så ofta kan du förvara penseln hängande i en burk med penselolja eller rå linolja. När du ska måla igen torkar du ur oljan ur penseln.

Kulörbrytning: De procentsatser som anges till våra kulörer visar grundkulören blandad med vit linoljefärg. ”Gulockra natur 30%” betyder alltså 30 procent gulockra natur och 70 procent vitt. Även grundkulörerna kan blandas med varandra för nya kulörer. Färgbrytningen är enkel, du rör ihop linoljefärg i en kulör med en annan. Inga torrpigment behövs.

Beständighet: Inomhus i princip obegränsad. Utomhus 10-20 år eller längre beroende på underlag och miljö etcetera.

Målningstemperatur: Du kan måla när det är minst +10°C under hela dygnet. Träets fukthalt bör ligga under 15 %. Måla inte i direkt solsken.

Tips!
• Förtunna linoljefärgen med balsamterpentin om det är svårt att stryka ut färgen tunt oförtunnad.
• Underhåll gamla, torra linoljefärgsmålade ytor med halvolja (lbalsamterpentin och kokt linolja).
• Förvara penseln i en påse i frysen mellan strykningarna om du vill slippa tvätta ur den mellan.
• Tillsätt några droppar ammoniak om färgen ”kryper” och inte vill fästa, så släpper motståndet.
• Skär bort och lyft ur eventuellt skinn på ytan i burken.

 Obs! Trasor eller papper med linolja i kan självantända. Dränk trasor i vatten och lägg dem i en påse.

Tekniska råd som ges i denna beskrivning, muntligt eller skriftligt ges utan garanti, eftersom målningsteknik, underlag och väderförutsättningar är utanför vår kontroll.