Pappspänning

Pappspänn på egen hand. Innan gipsskivans intåg i våra hem så användes andra metoder för att skapa släta väggar. På ojämna underlag som till exempel timmerväggar kunde man använda sig av en metod som kallas pappspänning. Den blev vanlig under senare delen av 1800-talet. Det går alldeles utmärkt att spänna papp på väggar och i tak även idag då det är både funktionellt och vackert. Pappen medger en viss rörlighet från väggtimret om du bor i ett timmerhus och det skapar en slät men levande väggyta som är perfekt att tapetsera på.

Den spännpapp vi säljer är vitmålad på ena sidan. Den tål att spännas och vätas och om du använder den till taket och det ändå ska vitmålas behöver du bara stryka det en gång med färg för att det ska täcka.

Vi har det du behöver för att pappspänna väggar och tak i ditt hem.

  • Spännpapp
  • Nubbremsor
  • Nubb/spik
  • Tapetpapper
  • Cellulosaklister

Så här gör du:

  1. Börja med att rensa väggarna från gammal spik och annat som sticker ut från väggen. (elkontakter mm).
  2. Mät upp våder av spännpappen. De bör vara så långa att spikraderna hamnar under kommande tak- och golvlister. Man spikar upp hela våder och skär ur för fönster och dörrar efter att rummet spikats klart.
  3. Lägg våderna på ett tapetbord, vät dem med en blöt svamp (kallt vatten) på den omålade sidan. Rulla ihop våderna och lägg dem i en plastsäck och låt ligga så över natten.
  4. När du dagen efter börjar sätta upp våderna kan du behöva fukta dem lite till så de inte är för torra.
  5. Håll upp en första våd och nubbremsa (i samma bredd som vådens kortsida) och fäst dem med en spik i mitten längst upp mot taket. Ett tips är att inte slå i spiken helt så det är lättare att korrigera om det skulle behövas. Fortsätt att fästa upp våden utåt kanterna med cirka 25 cm mellan spiken. Du behöver ha en nubbremsa mellan, där spikarna slås igenom pappen för att den ska hålla.
  6. Spika sedan nedåt längs båda långsidorna. Växla mellan vänster och höger långsida tills du är cirka 40 cm från golvet.
  7. Nu är det dags för vådens andra kortsida, den som är ned mot golvet. Börja spika i mitten av våden och jobba dig utåt. ”Sy” ihop hörnen för vådens kortsida och långsida samtidigt för att undvika veck.
  8. När hela våden är uppe och du är nöjd slår du i spikarna helt och förtätar spikraderna så det blir cirka tre centimeter mellan spikarna.
  9. Nästa våd sätts med överlapp så att den nya spikremsan hamnar vid sidan om den tidigare, längs långsidan (Den tidigare täcks då av den nya våden.). Jobba vidare längs rummets väggar.
  10. När pappvåderna torkar spänner de upp sig likt trumskinn på väggarna och det är dags att sätta upp ”torremsan”. De rivs eller klipps ut ur tunt makulaturpapper eller tapetpapper och bör vara cirka sex centimeter breda. De kallas torra för att de inte fästs fast med lim men du blöter dem med vatten för att de ska sitta kvar tills man sätter en limremsa över dem. 
  11. Limremsan klipps eller rivs till cirka tio centimeters bredd, penslas med cellulosaklister och sätts över torremsan. Torremsan som inte är fastlimmad skapar ett utrymme för skarvarna att röra på sig under limremsan.

Vid hörn:

Låt våden avslutas inne i hörnet med en spikrad och börja nästa på andra sidan hörnet.

Du kan komplettera pappen med förstärkta färdiga papphörn om väggens egna hörn är ojämna. Även papphörnet spikas upp glest för att sedan förtätas. Täck spikraden på papphörnets kant med en torremsa. Låt ej torremsan gå ända in i hörnet då du vill att limremsan som limmas över ska få fäste.

Lycka till!