Vi säljer slamfärg från Gysinge byggnadsvård. Här kan du läsa om den. Gysinge slamfärg är en beprövad traditionell färg för utomhusbruk tillverkad av pigment, ekologiskt odlat stenmalet rågmjöl och vatten. Det finns många härliga kulörer i sortimentet.
Avsedd för: Ohyvlat virke, gammalt eller nytt och på tidigare slamfärgsmålade ytor. Färgen fäster bäst på timmer och sågade/ohyvlade ytor. Vill man ändå måla på hyvlade ytor kan dessa gärna lämnas omålade under ett år så att träytan hinner resa sig.
Obs! Kulören Rödockra tillverkas både med och utan linolja.
Den utan tillsats av linolja kan du välja om virket är omålat eller tidigare målat med slamfärg utan linolja i.
Om du inte vet vad det är målat med för slamfärg tidigare rekommenderar vi den med linolja i.
Övriga kulörer innehåller linolja. Gysinges vita färg är endast avsedd som brytfärg eftersom det som målas med vit slamfärg riskerar att snabbt bli solkigt. Påväxt syns mer på ljusa kulörer.
Åtgång: En liter räcker till 3-5 kvadratmeter på normalt sugande yta. Vid nymålning krävs oftast två strykningar. Vid ommålning räcker normalt en.
Obs! Räkna med 25% större reell fasadyta på ett timmerhus utan panel eller ett hus med kraftig locklistpanel.
Målningstemperatur: Måla när det är minst +5°C under hela dygnet. Undvik starkt solsken och regn.
Torktid: Normalt 1-2 timmar. Övermålningsbar efter cirka 24 timmar.
Redskap: Kraftig målningsborste eller hornsugga.
Penseltvätt: Vatten och linoljesåpa. Skölj ur penseln noggrant.
Förvaring: Svalt men frostfritt. Slamfärg kan vid en längre tids förvaring tjockna och behöver då spädas innan målning. Öppnad burk bör helst användas samma säsong.
Beständighet: Första målningen håller normalt 5-10 år, därefter förlängs målningsintervallerna, i de flesta fall 10-15 år. Hållbarheten varierar mycket beroende av väderstreck och läge. Mörka kulörer håller sig fina längre än ljusa.
Nymålning
1. Lämna gärna huset omålat ett tag, gärna en säsong. Då hinner kvistarna blöda färdigt, kådiga partier hinner torka ur och färgen fäster bättre.
2. Borsta bort löst damm och smuts. Använd munskydd.
3. Rör om färgen väl. Om färgen skall brytas, töm all färg i ett kärl och rör ihop den noggrant.
4. Späd gärna färgen till första strykningen med cirka 10-15% vatten. Slamfärgens viskositet kan variera men ska efter omrörning likna konsistensen på filmjölk. En för tjockt målad färg kan flagna.
5. Stryk in färgen i underlaget. Den andra strykningen målas med outspädd färg efter cirka ett dygns torktid.
Ommålning
1. Borsta bort den gamla slamfärgen med piassavakvast eller skurborste. Använd munskydd.
2. Tvätta med någon form av alg- och mögeltvätt för att minska risken för nya angrepp om du haft problem med den typen av påväxt. Det finns bra miljöanpassade alternativ på marknaden. Skölj noga och låt torka.
3. Stryk in färgen ordentligt. Tänk på att för tjockt målad färg kan flagna. Låt torka.
Ommålning med kulörbyte
Den gamla färgen ska vara så åldrad att den har börjat krita, det vill säga att den släpper lätt från väggen, så att du noggrant kan borsta bort så mycket som möjligt.
Måla en mörkare färg över en ljus. Att till exempel byta från röd till en ljust grå är inget vi rekommenderar. Pigmentrester som finns kvar i träfasaden kan tränga igenom den nya kulören.
1. Borsta ytan ordentligt. Använd munskydd. Förvattna med vattenslang och mjuk stråle så blir det lättare att skölja fasaden ren från målartvätten sedan.
2. Pensla eller rolla på en lösning av Gysinge målartvätt spädd med varmt eller ljummet vatten. Låt målartvätten verka några minuter och skura sedan bort löst sittande färg med en skurborste. Var särskilt noggrann på skyddade ställen där färgen fortfarande sitter hårt, till exempel under taksprång.
3. Skölj bort alla löst sittande partiklar och tvättmedel med rent, gärna ljummet vatten. Låt torka.
4. Späd gärna färgen till första strykningen med cirka 10-15% vatten. Slamfärgens viskositet kan variera men ska efter omrörning likna konsistensen på filmjölk. En för tjockt målad färg kan flagna.
5. Stryk in färgen i underlaget. Den andra strykningen målas med outspädd färg efter cirka ett dygns torktid.
Kom ihåg:
- Täck detaljer på huset som inte ska målas, låt skyddet sitta kvar tills färgen är helt torr. En åldrad slamfärg kan också färga av sig, vilket är naturligt för en diffusionsöppen färg som slamfärg. Du kan till exempel undvika att ha stenläggning ända intill väggen på ett slamfärgsmålat hus för att slippa missfärgningar på stenen. När en slamfärg kritar är det dags att måla om.
- Blanda gärna kulörerna sinsemellan om du vill skapa en egen kulör.
- Ljusa upp en kulör genom att blanda den med max 20% vit slamfärg. Kulörerna, Gysingegrå och Blågrå bör inte ljusas upp ytterligare. Naturvit används endast som brytfärg eftersom det som målas med vit slamfärg riskerar att snabbt bli solkigt. Påväxt syns mer på ljusa kulörer.
- Hör med virkesleverantören innan köp så att virket inte är förbehandlat. Slamfärgen kan då få problem att fästa.
- Traditionellt målas slamfärg med pensel. Det gör det lättare att hålla koll på att färgen strukits in ordentligt. Du kan välja att sprutmåla slamfärg men späd den först. Se över fasaden efteråt och stryk in färgen med pensel där det blivit för tjockt.
Lycka till!
Tekniska råd som ges av oss i denna beskrivning, muntligt eller skriftligt ges utan garanti eftersom målningsteknik, underlag och väderförutsättningar är utanför vår kontroll.