Tapetsera väggarna med lumppapp. Före 1800-talets mitt tillverkade man papper för hand. Man samlade upp pappersmassa av växtfibrer ur stora kypkar med hjälp av träramar med kopparnät. Papperet fick ramens form med naturligt ”fransiga” kanter.
Papper på rulle kom senare så under denna tid var det vanligt att även tapetsera sina väggar med papper i ark gjorda av returfibrer från kläder så kallat linnelump. Väggarna blev diskret rutmönstrade, en dekorativ effekt som vi idag kan återskapa i våra gamla hus genom att tapetsera med dagens grålumppapp som vi själva river till ark.
Man var inte så noga med att det blev linjärt och perfekt. Det gör detta hantverk så härligt att återskapa! Ju sämre hantverkare, desto mer tidstroget blir resultatet. Det är mycket enklare att tapetsera med ark än med vanliga tapeter och du får väggar med ett naturligt och levande utseende.
1. Riv papperet mot en bräda, stållinjal eller bordskant i ark om 50 x 60 cm. Dagens rullar med grålumppapp är oftast en meter breda så måtta upp ett ark om 60 cm och dela det på hälften. Att riva i stället för att klippa ger kanterna ett mjukare uttryck. Det är alltså okej att det blir ”fransigt”.
2. Bestryk arken flödigt med tapetklister på ena sidan. Vik dem dubbelt utan att bryta dem och låt dem ligga och svälla ett tag. Om väggen är starkt sugande stryker du även den med tapetklister. Klistra arken omlott ca 1-2 cm. Det är inte så noga med passformen där arken möts. Tillåt dig slarva lite, det skapar mer liv i väggytan.
3. Arken kan tapetseras stående eller liggande och du kan börja uppifrån eller nerifrån på väggen. Alla varianter finns i gammal tradition. För att gömma de skurna, raka kanterna som är på rullens ytterkanter ser du till att de hamnar under en riven sida. Det är det enda som kräver lite tankeverksamhet i den här processen.
4. När arken är uppe låter du väggen torka innan målning. För att det inte ska åt så mycket färg kan du genom att späda ut tapetklister limstryka hela väggen först. Då blir pappen mindre sugande.
Givetvis kan lumppapper även tapetseras i våder, som vanliga tapeter. Vackert, billigt men lite byngligt eftersom våderna är bredare och blir tunga av klistret. Är man två som hjälps åt brukar det ändå fungera bra. Det bildar ett perfekt underlag till målning. Tapetserar du i våder så sätt dem kant i kant.
På den målade väggen kan du stänkmåla eller schablonera för ett ännu mer dekorativt resultat.
Lycka till!