Äggoljetempera är en vacker inomhusfärg. Den livfullhet och sammetslyster, som de små pigmentkornen i färgen ger, är unik och är minst sagt spännande. Äggoljetempera är en färg som lever med dygnets olika ljusskiftningar.
Traditionella byggvaror har ett urval kulörer i sortimentet men vi kan ta hem alla Ovolins kulörer både i ”Hem (G)jordpåse” eller färdigblandad i burk (färskvara).
En påse blir cirka en liter färg som räcker till cirka 10-12 kvm (en strykning). Det krävs oftast två strykningar.
Du behöver:
Cirka 5-6 ägg
3 dl kokt linolja
3-4 dl Vatten
Pigment - Hem(g)jordpåse
Gör så här:
Vispa äggen lätt
Vispa ner linoljan lite i taget
Vispa ner vattnet
Nu har du gjort en emulsion. Tillsätt pigmentet lite i taget under omrörning. Späd med mer vatten om färgen blir för tjock. Förvara i kylskåp. Färgen är en färskvara så använd den helst inom två veckor.
Torktid: När du gör färgen själv utan torkmedel är det bra om det går 1-2 dagar mellan strykningarna. Det är normalt att färgen kritar av sig mellan 2-10 dagar, för att sen plötsligt upphöra att krita.
Förarbete: Schellackera eventuella kvistar. Färgen ser ut att inte vilja fästa på den blanka ytan som schellacken ger. Men lägg på färg där även om det ser lite konstigt ut. På 2-3 strykningar ser det bättre ut.
Grundering: Grundfärg behövs oftast inte. Målar du på lumppapp eller liknande sugande material kan du grunda väggen med cellulosaklister som får torka innan målning.
Målningstemperatur: Lämplig målningstemperatur är +5 och upp till +24. Ljus, värme och ventilation skyndar på torkningen.
Påföring av färg: Färgen yttorkar snabbt så arbeta dig med lättsam hand framåt och måla flödigt, vått i vått. Gå ej tillbaka och efterstryk i färg som börjat torka för att undvika torrdragningar. Du kan måla uppifrån och ner eller mer fritt över ytan.
Bra att veta: Äggoljetemperan är fri från kemiska substanser som azo och ftalo färgämnen, petroleumprodukter, mjukgörare, lösningsmedel mm. Dessa är ofta annars vanligt förekommande i moderna färgtyper. Ovolin använder naturliga jordpigment, men ibland fabrikstillverkat pigment som till exempel ultramarinblått för att kunna nå blå kulörer.